February WRAP UP 2018 | BOOKS I’VE READ THIS MONTH

Здравейте четящи, 

Време е да ви споделя кои са книгите, които прочетох през месец февруари. Разбира се, можете да видите какво чета по всяко време в goodreads.com  или на страницата ми във facebook – Stefani Evgenieva/ Stef’s Library. Ще се раздвам да се виждаме и там, и да споделяме какво четем всеки ден. :)))) 

През месец февруари успях да прочета 10 книги!

/фентъзи и научна (приключенска) фантастика… и малко трилър…и малко… хммм/

Няма да бъда дълга и разточителна както обикновено, защото имам ревюта или клипове на част от книгите вече, а за другите най-вероятно ще снимам или поне ще напиша блог пост, защото съм наистина доволна от книжното усещане, което този месец ми остави. 

Тъй като през февруари ми се наложи да работя наистина много и почти нямах време за нищо, дори да разгърна книга в метрото, докато пътувам, основното ми книжно време се ограничи до четене в леглото вечер, т.е. нощем. Затова почти всички книги, които прочетох са електронни. Просто ми е много по-лесно да държа четеца в ръка, докато се опитвам да го крепя по леглото и себе си. :)))) Освен това бях и болничка… и разбирате… трудно е да опазиш хартиено издание при такива обстоятелства.

1. 2. 3. Дворовете на Сара на Дж. Маас

Започвам с Дворовете на Сара на Дж. Маас (издава Егмонт). Поредица, която ме заплени признавам си. 4 дни четох само това и успях да я завърша в абсурдно кратък срок. Предсравете си 4 дни (и нощи) не излизах от вкъщи. Слагам видеото от канала ми в youtube, за да можете да чуете мнението ми за трилогията. 

charlie-bowater-the-court-of-dreams

„Четенето запълваше времето ми, предлагаше ми спокойна, надеждна компания в лицето на персонажите, които, макар и нереални, някак притъпяваха чувството ми на самота.”

„Обграждах се с книги, с истории за хора и места, за които никога не бях чувала. Навярно само те ми пречеха да потъна в пълно отчаяние.”

„ – Тогава имах нужда само да не умра.

– Имаше нужда да не си сама.”

„Преследват ме два вида кошмари: онези, в които пак съм курва на Амаранта или приятелите ми са станали такива… и онези, в които чувам как вратът ти се прекършва и гледам как очите ти угасват.”

„ – Да пием за хората, които гледат към звездите и мечтаят, Рис.

– За звездите, които ни слушат, и за мечтите, които се сбъдват.”

„Нямах нищо против да изляза от сенките – нямах нищо против дори да остана в сенките, стига той да беше с мен. Мой приятел в хиляди опасности, борил се за оцеляването ми, когато никой друг не бе посмял, дори аз самата.”

original

4. “Бдение: Опасни сънища” – Лиза Макман

Ето един роман, който ме изненада приятно. Седемнайсетгодишната Джейни притежава уникалната способност да влиза в сънищата на другите. Самата тя спи трудно и накъсано, защото всеки път, когато някой се отдаде на дрямка в близост до нея, тя съпреживява случващото се в неговия сън. Животът й е кошмар – тя е от бедно семейство, което живее на помощи. Не знае кой е биологичният й баща, а майка й се интересува само от чашката. Както можете да предположите Джейни е аутсайдер, няма приятели и работи в старчески дом, за да може да задели пари за следването си. Само един човек успява да достигне до нея и да разбере причината за странното й поведение.

„Лиричен и страховит роман, чиито образи остават за дълго с теб, след като си затворил последната страница, подобно на най-обсебващите сънища.”
Касандра Клеър, автор на „Град от кости”

Ако сте фенове на Касандра Клеър мисля, че книгата може да ви допадне. Аз я прочетох тази нощ (без да съм фен на Касандра :)) ), въпреки че трябваше да стана за работа в 6.00 сутринта :))) Уви, има книги, които не можеш да оставиш дори и те да не блестят с особени литературни “качества”. “Бдение” (издава Пергамент прес) обаче ме грабна, колкото и тийнейджърски да ми взучеше в началото (и не само). Замисълът е много интересен. Изпълнението- посредствено, но въпреки това книгата ми хареса. Мисля да прочета и другите две книги от трилогията. 

П.П. Корицата е униклано красива. Мисля, че се влюбих първо в нея!  💖 

 

5.  “Дългият път към една малка, ядосана планета (Wayfarers #1)” – Беки Чеймбърс

Тази книга (издава Artline) заобичах с цялото си сърце. Беки ме накара да се смея с глас и да не мога да се откъсна от думите й три поредни нощи. Харесах света, в който се потопих. Различните раси, различните разбирания и поведенчески характеристики. 

Някъде из пренаселеното небе екипажът на кораб за създаване на космически тунели скача от планета на планета на път към най-значимия пробив на живота си. В мащаба на Вселената човечеството е незначителен вид, а един раздрънкан строителен кораб е едва петънце на звездната карта, но всички пътешествия оставят своя белег и дори най-обикновените хора имат истории, които си струва да споделят!

Ако харесвате приключенска фантастика – това е вашата книга! 

stars-690522_1280-1024x581

 

6. “Когато мъртвите се пробудят” – Йон Айвиде Линдквист (издава Колибри)

kogmseprob2

Още една книга, която прочетох за отрицателно време. Да четеш за мъртъвци, които се пробуждат, преди да заспиш, си е предизвикателство, но и доста приятна тръпка. Много ми хареса това, че идеята за зомбитата, е предадена по много интересен начин. Няма баналности, сюжетът се развива бързо. На места много ми напомняше на “Гробище за домашни любимци” от Стивън Кинг (имаше цял откъс, който всеки чел гробището ще припознае). Ако сте фенове на хоръра, е излишно да ви казват, че ще харесате стила на Линдквист. 

 

Пенсионираният журналист Густав Малер получава шокиращо обаждане. Мъртвите в моргата са се пробудили. Неговият внук е бил погребан наскоро. Нима и той ще отвори очи? Когато жената на Дейвид загива в катастрофа, съкрушеният мъж се моли отчаяно да стане чудо и тя да се върне. И ето че чудото става… Потънали в скръб семейства получават шанса да се съберат отново с любимите си хора. Но дали това действително са любимите им хора? И не е ли по-добре мъртвите да си останат мъртви?

Сюжетът по-скоро проследява как живите, чиито близки са се събудили, се справят с необикновената ситуация. Има силен психологизъм в романа.  

 

7. “Mass effect Andromeda: Бунт в ядрото” от Джейсън М. Хю, К. Алекзандър

207854_b

Те прекараха в криостаза стотици години, сънувайки новия си дом в галактиката Андромеда. Те са децата на Млечния път – хора, крогани, туриани, асари, мечтаещи за вселена, в която старата омраза и предразсъдъци няма да имат място. Сега ще се събудят, за да разберат, че мечтите им са се превърнали в кошмар.

Ядрото, гигантската космическа станция, от която трябва да започне колонизацията е атакувана и повредена със самото си пристигане. Бъдещето на мисия „Андромеда” е заложено на карта. Единственият човек, способен да се изправи срещу масовия глад, хаоса и назряващия бунт, е Слоун Кели. Ако тя се провали, ако не успее да възстанови реда и да идентифицира заплахата, стотици невинни ще загинат.

Ако трябва да сравнявам с “Дългият път към една малка, ядосана планета (Wayfarers #1)” определено в книгата на Беки различните раси са описани по-добре. В “Mass effect Andromeda: Бунт в ядрото” (издава Сиела) имаше неща, които ми липсваха, но замисълът ми хареса. Разбирам, че книгата е писана по игра, но определно светът е могъл да бъде представен в пъти по-добре. Героите обаче са наистина пълнокръвни и характерите им са представени интересно – с всичките им странности, особености, инатливост и непримиримост. 

 

8. “За четта на Вор” – Лоис Макмастър Бюджолд 

… или поредицата за рода Воркосиган и Бараяр (издава Бард). 

77574

Не мога да кажа, че книгата не ми хареса, просто аз не съм готова още за тази поредица. Нещо не се разбрахме с първата книга, а имайки предвид факта, че поредицата е доста дълга, едва ли ще я продължа… поне засега. 

Това е историята на запознанството между бъдещите майка и баща на Майлс Воркосиган (главния герой в по-голямата част от поредицата) – Корделия Нейсмит и Арал Воркосиган, които по стечение на обстоятелствата са принудени да оцелеят заедно на една неизследвана планета във враждебна обстановка, като и двамата са на срещуположни враждуващи страни.

9. “Дневниците. Страници от рая” – Радослав Гизгинджиев

18590639

Много пъти съм говорила за произведенията на Радослав. Имам блог пост за “Дневниците”, както и клипове за “Рай” и “Пеперудите” , затова няма да се спирам тук. Ако все още не сте чели нищо на този автор – прочетете! “Дневниците” е изповед. Тежка изповед, която не всеки ще успее да проумее, защото е направена от Калоян. А той, както знаете, е странен, особен, различен.

 

10. “Генезис” – Бърнард Бекет

3110.max

„Генезис“ от Бърнард Бекет (издава Ciela) макар и кратична, беше книга, която успя да ме накара да я прочета от раз. Само за два, три часа. Разбира се, длъжна съм да отбележа още в началото пристраствието си към изграждането на сюжета. 

Главната ни героиня – Анакс – е на изпит. Устен изпит пред комисия с предварително подготвена тема и презентация. От въпросите и нейните отговори всъщност разбираме как се е развил светът от наши дни до времето, в което те живеят.

Няма да ви издавам повече от сюжета тук, защото отново имам пост и клип за тази книга. Оставям ги на разположение, за да ги погледнете ако ви е интересно. 

***

Това бяха книгите, които успях да прочета през месец февруари. Интересно ми е да разбера какво прочетохте вие. 
Целувки, 
Стеф
Advertisements

2 thoughts on “February WRAP UP 2018 | BOOKS I’VE READ THIS MONTH

  1. Paris_love says:

    В момента чета Двор от мъгла и ярост и съм по средата някъде …. толкова се радвам ,че Фейра се отърва от Тамлин … така и не го харесах като герой ,но ще видя как ще се развият отношенията ѝ с Рис. Браво за страхотните книги ,които си прочела и за темповете ,с които четеш. Аз съм от по -бавно четящите хора , но колкото ,толкова 🙂

    Like

  2. stefani.evgenieva says:

    Месец с месец не си прилича по четене. Понякога наистина чета много, но понякога – вдъхновението ми угасва и ми трябва време, за да зачета отново. Ще ми бъде интересно да споделиш след като прочетеш трологията на Сара!

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s