Али и Закия се влюбват … но в Афганистан

Али и Закия се влюбват… до тук добре, но ако за Запад най-естественото нещо е брак по любов, то на Изток, особено в Афганистан – това е незаконно. Брак по любов е дело, което се заклеймява като неморално, третира се като предателство спрямо семейната чест и е вид престъпление, което се наказва подобаващо.

Добре дошли в свят, в който мъжката част от семейството решава за кого и кога де се омъжи момичето, без значение на колко е години, готова ли е, влюбена ли е?

Това е свят, в който обърнеш ли се срещу семейството, си мъртъв – просто те убиват – с брадва, с огън, с камъни… 

Всяка година около 5000 млади жени стават жертви на „убийствата на честта”. И затова двамата влюбени са принудени да напуснат родното си място, преследвани от полицията и семейството на Закия. Медения си месец прекарват в затънтена пещера, а на първата годишнина от сватбата все още се крият.

Род Нордланд е кореспондент на „Ню Йорк Таймс”. Отразявал е събития в над 130 държави. Носител е на „Пулицър”. Статиите му, публикувани през 2014-2015 г., превръщат Закия и Али в медийни звезди. Зад каузата им застават Джон Кери, държавен секретар на САЩ, и Саманта Пауър, постоянен представител на САЩ в ООН. За първи път от основаването си „Ню Йорк Таймс” призовава читателите си да изпращат помощи за бегълци от закона, каквито от формална гледна точка са афганистанските Ромео и Жулиета.

Screen-Shot-2016-02-12-at-12.12.21-PM

Това, което прави авторът всъщност, е да даде гласност на тази история, да даде шанс на тези хора да бъдат чути и техните истории да бъдат разказани.

Авторът изкарва на светло онова, което се случва в обществата на Изток. Не, че тези неща не се знаят, но Али и Закия имат нужда от тази подкрепа. Хиляди жени имат нужда от тази подкрепа, защото там те нямат право на глас, нямат свободни воля и избор и не могат да се защитят по никакъв начин.

Важно е хората да се замислят. Колкото повече хора са в подкрепа на това жената да има глас и любовта да има глас, толкова по-голям е шансът институциите да спрат да си затварят очите и да започнат да работят адекватно, именно поради натиска на общественото мнение.

Ако няма обществена позиция, властовите структури позволяват подобни престъпления срещу човечеството да остават ненаказани, защото всичко е прекалено политизирано. Ако гласовете на хората не се обединят и не се извисят над тези политики и политически интереси, хора като Али и Закия ще бъдат убивани постоянно.

Браво на издателство Ера за тази прекрасна книга. Препоръчвам! 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s