Мимолетни създания (Още психотератевтични истории) – Ървин Ялом

Обожавам книгите на Ялом. Харесвам практиката му, харесвам начина му на разсъждение. Харесвам как пресъздава всяко едно психологично консултиране. 
IMG_7377
Разбира се, след „Когато Ницше плака“, „Проблемът (на) Спиноза“ и „Изцелението (на) Шопенхауер“ е почти невъзможно нещо друго да ме грабне и да се нареди редом и наравно до тези три романа, но и част от останалите му, наистина заслужавам внимание.

IMG_7383

Ако харесвате психология и се интересувате от методи и начини за осъзнаване на собствената личност, за разбиране на дълбоките страхове, за това как да намерим път през болката и да достигнем до удовлетворение, то тази книга ще ви бъде полезна.
В нея са разгледани няколко клинични случая от практиката на д-р Ялом. Самите разговори, терапията, осъзнаването, работата по страховете и отхвърлянето, е нагледно и ясно разписана, така че всеки, който чете, да може да я приложи върху себе си.
Всички сме мимолетни създания – пише Марк Аврелий, – и помнещият, и помненият. В този дългоочакван нов сборник с истории изтъкнатият психиатър Ървин Ялом описва усилията на своите пациенти да се справят с двете големи предизвикателства на съществуването: да осмислят живота си и да приемат неизбежния край. На тези страници ще прочетете истинските истории на различни хора, изпаднали в житейска криза, които не откриват лек за страданието си. Те често са объркани и обезверени, но благодарение на психотерапията достигат до разтърсващи прозрения, които променят кардинално личността и живота им. Ялом помага на пациентите си да проследят корените на своето страдание до самата същност на човешкото битие. Не се страхува да ги последва в онези тъмни територии, където властват страхът от смъртта, изолацията и безсмислието. Готов е да се лута с тях, докато заедно открият освобождаващата истина и стъпят по пътя на избавлението.
Мимолетни_създания
Ялом отново затвърждава репутацията си на брилянтен разказвач, осветляващ драмата на екзистенциалната психотерапия. „Мимолетни създания“ е честен разказ за трудностите в човешкия живот, но също и възхвала на някои от най-прекрасните му плодове – любовта, семейството, приятелството. От книгата на наставник като Ялом можем да научим как да направим живота си не просто по-поносим, а по-смислен и по-радостен.
“Днес мълчанията са повече от друг път”. Обожавам подобни констатации. Харесва ми как хората забелязват недоловимите усещания и действия. Когато свикнеш да разговаряш истински с някого, мълчанието му ти се срува най-голямото наказание, защото чувството е като на отхвърляне, несподеленост, изоставяне. 
В книгата ще прочетете историите на различни типове хора с разнообразни проблеми, които обаче в същината си много се доближават един дрги. Всички се страхуваме в някаква степен и поради някакви причини от смъртта- нашата собствена и тази на любимите ни същества. Всички страдаме, когато ни изоставят – независимо дали родител в детството или партньор в живота. 
Всички имаме своите особености – като Алвин, който е прекрасен лекар, но има тайна, която отблъсква хората от него и го прави неспособен за социални и личностни контакти. Какво се случва с живота ти, когато си вехтошар? Ами, когато имаш рак на белите дробове и знаеш датата на смъртната си присъда? Как оставаш адекватен към света и случващото се около теб, когато половината ти съзнание е заето с мисли, които вече са отвъд този свят. И това те плаши?
Понякога проблемите изглеждат толкова лековати наглед. Хората казват: “Стегни се”, “Бъди силен”, “Не се лигави”, “Прояви постоянство” и т.н. , и т.н. Но всички тези проблеми ако не се разрешават, ако не се търси корена на безспокойството и не се отстрани той, те прерасват в травми, а травмите оставят белези. Трудно се живее с белег. 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s