The world I belong to !

Възхищавам се на хора, създали у себе си усещане за вътрешно спокойствие и равновесие. Изграждането и възпитанието на умения за себесъхранение от деструктивни мисли и емоции, както и защита срещу всякакви външни агресори. Непоклатимост на характера, съчетан с мекота. Лишен от агресивност, но достатъчно силен, за да може да наложи егото си в високото му проявление, т.е. да го отстои.
Днес, в разговор с приятел, стана дума, колко много ни е дала Роулинг с написването на поредицата “Хари Потър”.  Тя е прекрасна и вълнува именно с това, че притежава и развива творчески поглед към света. Тя знае как да твори изкуство. Успява да създаде свят, когато светът е срещу нея и я смазва. Подарява ни го, за да намираме убежище в него, когато ни е трудно да виреем в реалността.
Да пишеш – това е желанието да дадеш частица от себе си. От хаоса в мислите и в сърцето ти. Но за да го направиш правилно се изисква много силен характер и вътрешно самообладание, защото писането като форма на изява, е на първо място самодисциплина и непрекъснато справяне със ситуациите, в които е по-вероятно да бъдеш криворазбран.
Благодаря ти, Роулинг, че намери сили вътре в себе си, за да ни дадеш „Хари Потър“. Въпреки не малкото лични драми (болестта и смъртта на майка й, развода и самостоятелното й отглеждане на малката й дъщеря). За търпението и упорството, че чака цяла година преди някое издателство да се съгласи да публикува романа ти. Благодаря ти, че не загуби вяра, въпреки всички затруднения, лишения и депресия, които са те съпътствали през цялото това време.
Необходимо е упорство, за да се доближиш до съвършенството. Вяра в собствените способности и таланти. Вяра в това, което създаваш. Ако ти не си убеден в стойността му, няма да успееш да убедиш никого. Ти си адвокат на себе си и трябва да браниш всичко, което излиза изпод мислите, ръцете, сърцето и ума ти. А за това се иска усърдие, много старание, отдаденост и упорство.
Да си творец е огромна отговорност, защото възпитаваш поведение, учиш на ценности и изграждаш характери, чрез твоите собствени персонажи. Милиони хора намират утеха и спокойствие в книгите и често дори се влюбват в героите. Други припознават дадени качества като свои и стават част от написаното. Трети – искат да притежават определени поведенчески прояви на любимите си персонажи и започват сами да ги развиват у себе си. Протича процес на глобално възпитаване.
За да успее да се самосъхрани като творец, човек трябва да носи у себе си идеята за вътрешен баланс, защото са не малко примерите за успели писатели, художници, артисти и музикални, които отнемат живота си, защото в един момент осъзнават, че вече не се усещат като част от самия живот. Спират да чувстват свързаността. Живеенето им натежава. Светът се превръща в бреме. Умората от цялото съществуване ги смазва с тежестта си.
Силвия Плат се буди в една прекрасна сутрин, прави бисквити за закуска, целува децата си докато още спят. След това отива в кухнята, оставя газта включена и слага главата си в печката.
Умирането е изкуство като всяко друго. Аз го владея изключително добре
Хемингуей посяга към пушката след дълго и мъчително лечение, което не успява да го изкара от тежкото му депресивно състояние. Изключителната Вирджиния Улф, пример за подражание, велик писател и невероятна жена, слага край на живота си като причината е отново депресия. Удавя се с камъни в джобовете си, а тялото и е намерено чак 20 дни след смъртта й.
„Някой трябва да умре, за да може останалата част да цени живота повече.“
Нашата Петя Дубарова – толкова крехка и млада, така прелестно чуплива, талантлива и нежна, се самоубива само на 17 години. По- назад във времето, Яворов стреля в слепоочието си. И това са само писателите и поетите. Ами художниците, музикантите, актьорите?
Емоцията трябва да се овладява, защото колкото и да е ползотворна и да предполага творческо мислене и изразяване, е също това – разрушителна, когато започне да те дави. Огромният запас от енергия трябва да бъде овладявам и насочван. Когато мислите препускат в нервен ритъм, те се движат без посока и без направление. Търсещата мисъл е мъката на сърцето и ума, тревогата на духа и съзнанието.
Когато имаме запас от енергия без поле за изява, ставаме агресивни, раздразнителни, избухливи. Енергийният поток винаги трябва да има предоставен коридор, по който да се движи, дори крайната точка да не е ясна или да подлежи на промяна. В противен случай всичко се обръща навътре и завихря водовъртеж от емоции, който може да доведе до депресия, изолация, дори опити за самоубийство. Според Паскал, достойнството на човека не се крие в овладяването на пространството, а в добре организираната му мисъл.

mary_pickford-desk

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s