Щом аз мога и ти можеш – Бойко Манев

За щастието, което носи значимостта на постигнатото.

За усещането, че си полезен.

sx3kh4l7vzpdfu_scale1500x1000

 

Обичам книги, които ме карат да мисля, т.е. да не мога да оставя молива на страна.

Подчертавам, записвам, уча… Искам да се потопя в света на автора и да взема парченце от неговия плам за себе си. Това е плам, който трябва да се предава, за да може да гори.

Бойко Манев ме впечатли с много неща – с личността си, с устрема и упоритостта си, с желанието си да направи читателите съпричастни към преживяното от него.

Уважавам безкрайно всеки, решил да сподели опита си и опитал се да предаде своите знания по достъпен начин, чрез личния си пример. През призмата на собствените  грешки и провали. През емоциите, последвали от успеха.

Всичко, споделено в книгата, е базирано на личния опит на автора. А той не е никак малък.

dsc_00391

Всичко започва в Щатите, когато Манев е само на 21. Откровено си признавам, припознах се в амбицията му. Стана ми близък ощеот първата страница. Знаете, има книги и автори, които поднасят информацията по начин, по който я усещате много свойска. В моят случай, може би маниерът за справяне с живота ми е близък. Може би инатът и жаждата за успех на всяка цена. Неотказването при никакви обстоятелства. Но не това е важното. Важното е, че се възхитих и сложих книгата в чантата си, за да мога да посягам към нея, независимо къде съм.

Факт – да усетиш автора и посланието му близки, оказва своето влияние. Препрочитах и подчертавах абзаци. Преписвах си любими пасажи. Често се сещах за книгите, които четях в тийнейджърските си години и си спомнях за мотивацията, с която ме зареждаха. Дейл Карнеги, Наполеон Хил, Робърт Кийосаки, Уорън Бъфет, Стивън Кови, Робин Шарма са само част от имената, които бяха заели челна позиция в библиотеката ми и чиито книги жадно поглъщах.

Книгата на Манев по нищо не им отстъпва. Дори вярвам, че на много от вас, също ще бъде изключително полезна, защото все пак е написана от човек, много по-близък до нас – като манталитет, националност, житейски път. Човек, сблъскал се с не малко от родната и добре позната ни действителност.

Хареса ми автобиографичният стил на книгата. Разказът от първо лице. Споделянето не само на успехите, но и на предшестващите ги трудности и провали. На не леките условия, нелицеприятните новости, към които е необходима адаптация и в същото време, желанието всичко това да бъде прието като ново познание; като нещо, което ще постави основи и ще послужи за надграждане на уменията и постиженията в бъдеще.

7 дни в седмицата, без почивен ден… Да почиваш, докато всички около теб правят пари, докато ти е дадена възможност да правиш пари, е форма на глупост или просто ненужен лукс.“

dsc_00651

Ако някой си мисли, че може да стане успешен, без преди това да се е скъсал от работа (жаргонно казано), е в голяма грешка. Всеки, решил да успява сам, е поставен пред редица предизвикателства по пътя към успеха, доброто име и финансовата независимост. Едно от тях е именно липсата на време, забавления и почивни дни. Необходимо е да се откажеш от нещо, за да получиш нещо.

(Така работи Вселената. Преди време писах за това. Плати Данък Вселена и тогава ще получиш. Защото само тогава ще си наясно с желанията си и ще си способен да поемеш отговорност за постигането им).

„Когато имате добра себеоценка, другите също ще ви дават добра оценка“!

dsc_00572222222222

За да постигнете това, за да можете сами да оцените себе си като успешни в областта, в която дерзаете, е необходимо наистина да се поработите върху изграждането на личността си. Да промените навиците си. Да се образовате, не само университетски, но и житейски. Да знаете как да бъдете адекватни и адаптивни към това, към което се стремите и към условията, в които се налага да просперирате.

Ако сте тръгнали на това прекрасно професионално (и едновременно с това личностно) пътешествие, задължително намерете място в „багажа си“ за „Щом аз мога и ти можеш“.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s