Ламя ЕООД – Марин Трошанов

„Пламнала под утринните лъчи с мимолетна целувка на плажа, любовта между Станимир и Мая се разгаря буйна и несъкрушима. Но един ден момичето изчезва безследно и животът на Станимир се преобръща”.

lamq_korica

Още първото изречение от романа ме препрати към маниера на Марин. Трябва да призная своето дълбоко пристрастие към него и неговият талант, който се заключава в невероятното светоусещане, което той открива в заобикалящата среда.

Още при първото ми взаимодействие с него разбрах, че той има свой собствен уникален поглед към общуването с хората. Няма как да установите определен модел на поведение, който да залепите за него, защото той е различен във всеки един момент, към всеки човек.

Има известна доза шизофреничност, в най-чистият смисъл на думата. Личността му е разпознаваема и в същото време разнопосочна и променяща се във всеки едни момент. Той няма едно състояние. Има множество усещания, които преливат и те завихрят. Не можеш да го опознаеш до край, защото няма как да уловиш всеки аспект от личността му, поради простата причина, че не всеки аспект е предназначен за теб.

Харесах работата му още от „Над дъгата 2“ и нямах търпение да се докосна до дебютния му роман.

dsc_00921

„Ламя ЕООД“ е приказка!  Фантастично- мистична, романтично -докосваща.

По детски представена любовна история, която се самосъхранява във времето. Има нещо толкова нежно и в същото време трагично в усещането за откраднатото бъдеще, което е трябвало, но не е успяло да се случи.

Мая и Станимир са деца. Влюбени деца. Тяхната заедност е толкова трогваща. Представата им за неясното, но също толкова сигурно общо бъдеще. Да откраднеш подобна любов е престъпно, не само защото така е по закон, а защото чистата любов е сакрално усещане, което не бива да бъде докосвано от трети човек. Никога. При никакви обстоятелства.

Хареса ми, че сюжета се развива на познати места. Бургас и София са привилегировани. Особено столицата, която е превърната в почти действащо лице в романа.  По български са замесени и цялостната атмосфера, тегнеща над страната, както и меланхолично старинната увлекателна архитектура. Хареса ми сградата, в която се помещава Ламята.

dsc_01211

Илюстрациите, които се помещават между страниците, са същинско бижу.

Допълнителен подарък за читателите. Носят съвсем ново усещане, различна представа за характерите на героите и техните душевни терзания.

Невероятната корица, дело на Петър Станимиров, е шедьовър. Признавам, тя беше първото, което ме грабна.

Илюстрациите на Веселин Чакъров идеално допълват цялостното читателско преживяване.

Книгата се чете неусетно. Действието бързо прелива. Нещата се случват почти с лекота.

Advertisements

One thought on “Ламя ЕООД – Марин Трошанов

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s