„Езикът на симптомите“ – Курт Тепервайн

Съдбата е най-добрият терапевт

„Тялото винаги е следствие, никога не е причина“.

Защо се разболяваме и какво се опитва да ни каже съзнанието ни чрез тялото. Симптомите са езика на вътрешното ни усещане – онова, което не можем или (упорито) отказваме да чуем и затова се налага да усетим чрез вид болка или неразположение.

Сократ заявява преди около 2400 години:  „Не  съществува  телесна  болест,  отделена  о т  душата“,  а Платон,  най-прочутият ученик на Сократ, констатира  със  съжаление:  „Най-голямата  грешка при лекуването на болестите е наличието на лекари за тялото и лекари за душата, при все че  двете не могат да бъдат  разделени.“

ЗА КНИГАТА:

„Езикът на симптомите“ 

Курт Тепервайн

Издателство: СофтПрес

Болестта говори чрез тялото

pic

Болестта е израз на дисхармония в съзнанието. Симптомът ни дава прецизна информация чрез реакциите на тялото къде сме загубили своето равновесие. Книгата разглежда взаимовръзката между тяло и душа, детайлно описва повече от 100 болестни симптома, подредени по азбучен ред, и ни дава конкретни напътствия как да започнем подходящото за нас лечение.

Курт Тепервайн е роден през 1932 г. в Германия и прави успешна кариера на бизнесмен и консултант. На 40-годишна възраст се оттегля от активния икономически живот, за да се превърне в лечител и учен в областта на причините за възникването на болестите и страданията. Води семинари по цял свят, доцент е в Международната Академия за духовни науки, защитава докторска степен и става професор по психология. За цялостното си творчество е отличен с „Първата немска награда за езотерика“.  Написал е повече от 60 книги, преведени на много езици.

 

Помислете за всяко изчервяване, което е следствие от някакво притеснение, неудобство или вълнение. Помислете за всеки забързан удар на сърцето ви при надвиснала опасност или при силна степен на очарование. Очите ви се пълнят със сълзи както от умиление, така и от болка. Всяка външна проява е отражение на вътрешно усещане. Представете си тялото като екран, върху който душата ви прожектира – всяка мисъл и всяко усещане. 

Всеки преживява болестта различно, така както всеки изживява любовта различно. Всеки усеща болката различно. Няма колективно ниво на усещане на тези абстрактни понятия, с които се дефинират усещанията. Има само индивидуални. Ние можем само да си мислим какво изпитва другия, но дори тази наша мисъл е базирана на собственото ни усещане за „същото“ нещо. А то никога не е същото.

„Каквото и да преживява душата  ни, тяло то му придава външен израз.“

Чрез тялото животът ни споделя, че сме излезли извън собственият си коловоз.Не следваме желанията си, пренебрегнали сме нуждите си. Не можем да се справим с вътрешната борба, т.е. не можем да отстоим себе си, затова всичко излиза навън- проявява се на физическо ниво и тогава, щем не щем – сме принудени да му обърнем внимание.

Но лечението трябва да се фокусира върху първопричината, защото лекуването на симптомите е само потискане на истинския проблем. Ако не се разреши, ще се върне и ще повтаря колкото пъти е необходимо.

Колкото и ужасна да е болестта, тя е играе ролята на сигнална лампичка.

В книга ще откриете една по-различна гледна точка за това какво вътрешно усещане (борба, съпротивление, неудовлетворение) поражда добре познатите ни болестни състояния като – акне, високо и ниско кръвно налягане, проблеми с очите (късогледство, дългогледство, кривогледство ), анемия, безплодие, менструални оплаквания,проблеми със стомаха, стрес, страх, сърбеж, обриви, прилошавания по време на път и много други.

“Оглеждайки се в огледалото, може да кажете „това е моето тяло“. Но кой го казва? Та тялото не може само да си принадлежи. Значи има някой в тялото, който може да мисли и да изрече: „Това е моето тяло.“ Тялото е материя. Материята не може да мисли, чувства, да си спомня или да взима решения, това може само съзнанието.”

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s