Всичко е живо. Диша. Трепти! С всяко отсечено дърво твоят въздух намалява!

13690825_1336032329760189_8603251171463533684_n 
„Този, който разбира Природата, живее в хармония с Бога“.
Едгар Кейси
Да живееш в хармония с Природата е специфичен начин на мислене! Това е усещане за цялостност и завършеност. Състояние на пълна отдаденост. Да посадиш дърво. Да отгледаш цвете. Да не смяташ себе си за индивид по-висш от създанията, които го заобикалят. Всичко е живо. Диша. Трепти. Усеща слънчевите лъчи върху себе си. Храни се с тях. Използва ги за ориентация. Чувства прохладният полъх и се огъва под напора му. Чува песента на птиците и шепота на океаните. Предусеща нарастващата заплаха при всяко нищожно разместване на земята под себе си.
На него Тя му е нужда, така както е необходима на теб. Земята подслонява. Храни. Изпълва с енергия и дава живот. Тя е приветствала всеки един от нас, когато е направил първите си неуверени крачки по нея, и е издържала тежестта му. Тя прекланя глава, когато неизчерпаемо и егоистично взимаме от благата й. Тя е търпелива и всеопрощаваща. Ще наблюдава нашето самоунищожение, опитвайки се все пак да ни просветли, показвайки ни колко много й вредим. Тя ще се тресе, ще наводнява. Ще изпраща урагани и ще устои на катаклизмите с една едничка цел – да ни съхрани докато се осъзнаем като вид.
И след това – Тя ще остане, защото знае как да оцелява. Защото Тя няма нужда от нас. Живяла е много преди нас и без нас. Тя ще пребъде колкото е необходимо. За разлика от нас!
Когато достигнем до осъзнаването, че нищо, което притежаваме не е наше и не ни е необходимо. Когато разберем, че не трябва да се отъждествяваме с вещите си и да позволяваме външният вид да ни определя като личности. Тогава ще започнем да приемаме светът такъв, какъвто е и ще открием истинското си място в него. Дарбите, които притежаваме, не са ни дадени случайно. Ние идваме с тях, за да ги развием, но не само за себе си. Трябва да ги развием в полза на човечеството. Под „човечество“ имам предвид първо самите себе си и промяната, която трябва да настъпи у нас и след това, чрез тази трансформация – примера, който ще дадем на останалите.
Не можеш да промениш света и неговите несъвършенства, но можеш да работиш върху личността си. Можеш да не си вредиш. Способен си да пребориш лошите навици. Имаш силата да влияеш върху характера и поведението си. Помисли, днес можеш да дариш дреха, утре – да помогнеш на някого да пренесе багажа си до асансьора. Можеш да отидеш сред природата и да се полюбуваш на вековността. Има дървета, чиито корени са в земята, много преди ти да се появиш и сега споделят твоето жизнено пространство.
Те не ти пречат. Не искат нищичко от теб. Но ти подаряват въздухът, който дишаш. С всяко отсечено дърво твоят въздух намалява. Колата ти те убива. Парите ти те убиват. Удоволствието, което изпитваш, когато ходиш на лов. Чрез прогрес към деградация. Всяка „новост“ всъщност е пирон в ковчега на човечеството, защото цели краткотрайна печалба, вместо устойчиво развитие.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s