Как Вселената дефинира посланията от сърцето и посланията от мозъка? Защо Емоцията предхожда Мисълта? (pt.3.)

“Ако разговаряте с човека на език, който той разбира, вие се обръщате към неговият разум. Ако вие разговаряте с него на неговият език, вие се обръщате към сърцето му”!

Нелсън Мандела

Истина ли е, че умът и сърцето са две враждуващи страни? Не. Не е истина.  Доскоро се смяташе, че чувствата и разумът не са в състояние да се синхронизират и едното винаги взема превес над другото. Според нови изследвания това съвсем не е така. Не само, че мозъкът и сърцето работят като добре смазана машина, но и се влияят непрекъснато едно от друго. Установено е, че всяка клетка в тялото притежава рецептори за емоции. Например за изчервяванията ви не е „виновен“ единствено мозъка, ами и други части от вашето тяло.

Сърцето притежава своя собствена нервна система. Изследователите я наричат „мозъка в сърцето“, защото то получава информация чрез емоциите, които вие приемате от външния свят, и я предава към мозъка. Мозъкът прави същото. Когато до него достигне информация, каквато и да е тя, той я изпраща към сърцето, за да се изгради баланс между разум и чувства. Процесът е двупосочен.

Защо тогава едното винаги надделява над другото? Всъщност изследванията изненадващо доказват, че сърцето надделява и то значително. Сърцето пренася много повече информация до мозъка, вместо обратното. Електромагнитното поле, което то създава е най-мощното  в човешкото тяло – 60 пъти по- мощно от мозъчното. Изследователите твърдят, че ако застанете с много чувствителен магнитометър, ще го засечете дори ако стоите на няколко стъпки от тялото.

Помислете какво усещате, когато нещо от външния свят предизвика негативна емоция у вас. Например, детето ви пресича улицата, а вие виждате как към него се приближава кола. Пулсът ви се ускорява, дланите ви започват да се потят, оставате без глас. Сърдечният ви ритъм става много накъсан, неравномерен . Тази информация незабавно се изпраща към мозъка, за да му съобщи, че вие сте разстроени. Чак след това мозъкът връща сигнала, т.е. „кара ви“ да реагирате, да се затичате към детето, да извикате, или да застанете пред колата. Но Емоцията предхожда Мисълта.

Не случайно казват, че влюбените синхронизират сърдечният си ритъм. Когато сте добре, чувствате се щастливи и се усмихвате, ритъмът на сърцето ви е плавен, хармоничен. Това изпраща сигнал до мозъка ви и му съобщава, че всичко е наред.

Ние възприемаме всичко, което съществува във външната среда, чрез системата  „ЕМОЦИЯ- МИСЪЛ“ (сърце-мозък). Всяка мисъл предизвиква микроскопични промени в нашата мозъчна структура. Представете си непрекъснатият стрес, на който сте подложени и пагубното му влияние върху мозъка ви. Всеки един скандал, всеки един провал, незадоволена потребност, страх или неудовлетворение оставят своя отпечатък. Обратното, удовлетворението, удоволствието, смехът правят същото. Дълбаят в мозъчната ни структура.Мисълта буквално създава материя. Борави с нея. Оформя я.

В днешно време нещата се случват прекалено бързо. Всяка наша мисъл се претворява в реалност почти веднага и ние можем да видим последствията от нея. Ако мислите, че ще закъснеете, то вие закъснявате. Ако не спирате да мислите за даден човек, започвате да го сънувате, припознавате го на улицата и съвсем скоро той влиза в живота ви. Осъзнаването на дадена нужда от пари, от занимаване с някаква дейност, от пътуване, става реалност в рамките на дни.

Единствено спокойствието, за което копнеем се забавя. Това е така, защото неусетно ние повдигаме своята вибрация. Качваме я на по високо ниво. Тя изпреварва възможностите на нашето тяло и то трудно успява да се нагоди към бързото протичане на мислите и претворяването им в реалността. Затова се чувстваме толкова уморени. Затова почивката ни е малко и не успяваме да си отдъхнем. Чувстваме, че препускаме през живота с бясна скорост и не сме в състояние да ударим спирачки. Това засилва ритъма на сърцето, получаваме аритмии. Мозъкът получава тези сигнали и вярва, че нещо не е наред.

Но всичко е наред. Това повдигане на вибрацията е нещо хубаво, защото по-високата вибрация означава растеж. Означава развитие. Скъсване с миналото и желание бъдещето да се подреди по начина, по който ние си го представяме. Трябва единствено да помним, че тялото ни се нуждае от малко повече време за нагаждане към тази промяна. Ние сме само човеци и колкото и силна да е мисълта ни, тя идва от формата, от тялото, а то по начало е слабо. Обвивката задържа, възпира, ограничава. Но само, за да ни предпази от разпад. Затова не се сърдете на тялото си, че се опитва да ви уравновеси. Когато усетите, че то има нужда от почивка, дайте му я. Защото ако не го направите, то ще стисне мисълта ви още по-силно в хватката си и няма да й позволи да гради материя.

….

Ще ви бъде интересно да прочетете : Как изпращаме вибрации към Вселената – принципът на морфогенното поле и

Къде пазим спомените си – в мозъка или в енергийните полета

girl-painting-with-flowers-wallpaper

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s