A perfect book! 6 признака, че книгата, която четете, ще остане в сърцето ви завинаги

Sometimes I forget myself in a book. And when I have to stop reading it takes me a minute to remember where I am. 

Or who I am! 

img_45341-2

  1. Книгата винаги е на един поглед разстояние.

Въпрос на усещане. На допир. Имате нужда да държите книгата в ръцете си непрекъснато, дори и в конкретния момент да не я четете. Докосването до нея ви носи наслада и известна доза облекчение. Тя е там. Чака своето време. Стои кротко на нощното шкафче. Оставяте я до себе си, когато заспивате и първата мисъл призори е да прочетете няколко страници от нея със сутрешното кафе. Носите я в чантата си и се радвате, когато транспорта закъснява, защото това ви дава повече време с нея.

A book a day keep reality away!

  1. Вълнувате се от живота и проблемите на героите повече от колкото от своите собствени

Вашият живот бива изтласкан в периферията на съзнанието. Сърцето ви е между страниците. Когато не четете, блуждаете! Чувствате се като насилствено откъснати от съдбата на някой, който ви е изключително близък. Не можете да се съсредоточите. Няма шанс да излезете с приятели или да захванете някаква домакинска работа. Всяка секунда далеч от книгата ви прави непълни.

В такива моменти ярко се изострят симптомите на четящия: дефицит на внимание, липса на връзка с реалността, невъзможност за нормално общуване с човешките същества (онези от плът и кръв, не хартиените такива), шизофрения (в един момент си тук, ядеш, опитваш се да изглеждаш нормален, но в следващия – вече пак си се отнесъл, мислейки какво ще се случи в следващата глава), раздразнителност (защо ме занимавате с глупави, посредствени битовизми? Какво значение има дали дрехите ми стоят нескопосано захвърлени на стола след като предстои да разбера защо той/тя постъпи така и какво следва нататък?).

 

  1. Усещаш автора близък

Търсиш допълнителна информация за него. Прочиташ биографията му. Опитваш се да откриеш какви са допирните ви точки. Вече си открил всичките му книги, поръчал си ги и ги очакваш с нетърпение. Усетил си специалната невидима нишка, която те е свързала с автора и искаш да поднесеш почит и признание към труда му, прочитайки всичко, което е излязло изпод ръката му.

What I had before I had you?

  1. Четеш и записваш

Задължително четеш с молив в ръка, ако обичаш да подчертаваш любимите си пасажи или с химикал – ако предпочиташ директно да си ги записваш в специално предвиденият за това тефтер. Светостта му не подлежи на съмнение. Той е храмът, където биват съхранявани онези велики, лично открити, почувствани, разплакали ни изречения, които не бихме искали да забравим за нищо на света. Всяка мисъл е подредена, изписана с най-красивият почерк и отделена от останалите, защото е специална, единствена, уникална и незаменима по смисъл и съдържание.

img_4306-2

  1. Не ти трябва разделител

Ти винаги знаеш точно къде се намираш. Та, нали, си слял собственото си емоционално състояние с това на книгата. Дори и без да си подчертавал или записвал, знаеш точно къде да намериш любимата мисъл. Тя е там, на страница „n“ и нямаш нужда от нещо, което да ти посочи местоположението й. То вече е дълбоко запечатано в съзнанието ти.

 

  1. Краят

Ох… краят! Нямаш търпение да преполовиш книгата, защото всяко следващо изречение те прави все по-зависим от нея и те кара да искаш цялото познание, целият сюжет, цялата история. Едновременно с това обаче осъзнаваш болезнената истина – след като затвориш последната страница, няма връщане назад. Изживяно е, разбрано е. Ще се наложи да продължиш да живееш без героите. Ще трябва да се откъснеш от тяхната реалност.

След краят има известен период на абстиненция. Имаш нужда да изтрезнееш. Да се “събудиш” и да излезеш от душата на автора. Това откъсване е болезнено. Меланхолично. Носталгично. След него досегът до друга книга е труден. Усещаш го като предателство.

Some stories stay with as forever!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s