“Пилгрим” Тимъти Финдли – Всяка зима е бяла, но не всяка носи ангели!

“Никой не може да види враговете ти, освен ти самият, и всички врагове, които виждаш, си ти самият”!

IMG_5869.JPG

Има книги, за които трудно се говори.

Спокойно можете да потънете в книгата на Тимъти Финдли “Пилгрим”. Нейното послание и сюжет са много различни. Внушението й носи едно особено чувство на меланхолия, дори носталгия към нещо изгубено. Нещо, което не е на своето място. Пейзажът отвън напълно съответства на тези състояния.

Сезонът, през който се развива действието в книгата също е зима. Има нещо специфично в този сезон. Всяка зима е бяла, но не всяка носи ангели. Пилгрим е самоубиец, който не може да умре. Дарба или проклятие?

Вечният човек постъпва в психиатрична клиника след като прави опит да се обеси. Успява, но седем часа след това сърцето му отново започва да бие. Той твърди, че многократно е правил опити да отнеме живота си, но нито един не е бил успешен. Пилгрим е уморен. Часовникът, който отмерва часовете му, е спрял на едно място и не помръдва. Той е олицетворение на тъгата- толкова гневен, толкова безмълвен. Изгубен. Той е пътник. Неговите години са празни. Изживял много животи, през много векове.

В книгата се появяват негови спомени с Леонардо да Винчи, Оскар Уайлд, Хенри Джеймс. Животът е красив, но не след всяка красота се тича. Доктор Карл Юнг поема неговата терапия, мъчейки се да го задържи в настоящия момент. Но самия той се бори с вътрешните си демони. На моменти е добър, на моменти жалък. Несправедлив към съпругата си, неуверен в теориите си. В книгата, всички персонажи са изгубени някъде в своята зима. Открийте ги. Изживейте емоцията заедно с тях.

“Погледни по коридора. Какво виждаш? Дузина врати, зад които се крие човешкият род с всичките му коплекси и удивителни прояви”.

“… каква е причината за тишината, която само за момент е универсална”

“Как да му помогне да се справи с всичко това – с фантазии, чиято реалност беше достатъчно силна, за да надвие истинската реалност. “Реалният свят” тук и сега. Светът, от който Пилгрим се бе оттеглил в мълчание, и светът, от който искаше да се оттегли в смъртта”. 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s