Пътуване в мрака … 7 завладяващи криминални романа!

  1. “Пътуване в мрака“ и „Ловец на мозъци“ – Джон Дъглас и Марк Олшейкър

Ако искате да разберете какво се случва в главите на серийните убийци, книгите „Пътуване в мрака“ и „Ловец на мозъци“, са точно за вас.

Джон Дъглас е водещ експерт по психологически профили на криминално проявени лица и книгите му разглеждат реални случаи, разследвани от ФБР. Като основоположник на изследванията, изучаващите мотивацията и подтиците на серийните убийци, той взима активно участие в залавянето на Тед Бънди, Джон Хинкли и Чарлс Менсън – едни от най-зловещите престъпници в САЩ.

Авторът ни помага да видим през очите както на убиеца, така и на жертвата. Какво са изпитвали преди, по време и след убийството. Защо престъпникът често се връща на местопрестъплението? Как набелязва жертвите си? Възможно ли е тялото да ни насочи към извършителя и как се създава профил на база извършеното престъпление?

За да бъдеш добър агент, трябва да умееш да влизаш в главата на всеки от участниците в престъплението. Да усещаш с кожата си техните усещания. Това не е просто вид емпатия, а изключително умение, дори шизофренично състояние, при което ти вече не си ти, ами си другият. Слял си се с него. Буквално си влязъл под неговата „кожа“ Това означава „детективска работа“.

Ако искате да знаете кой е реалният първообраз на добре познатият ни Джак Крофорд от „Мълчанието на агнетата“ – ето това е той. И е истински. Реален.

 

  1.  „Мълчанието на агнетата“ , „Червения дракон“, „Ханибал“ – Томас Харис

„Ти можеш да заобичаш Бюрото, но Бюрото няма да те заобича“.

МАКСИМА ОТ СЪВЕТИТЕ ЗА РАЗДЯЛА НА ФБР

„Ханибал“

Вероятно почти всички или сте чели „Мълчанието на агнетата“ или поне сте гледали филма. Но ако наистина имате желание да се докоснете цялостно до посланието, което Харис предава, пишейки тази история, трябва да прочетете „Червения дракон“. Хронологически тя предхожда „Мълчанието“ и всъщност чрез нея ще проследите плътността на образите на агент Джак Крофорд и психиатъра-канибал.

Много харесвам емоционалната дълбочина, която Харис успява да придаде на героите си. В душите си, те се разкъсват непрекъснато. На хиляди парчета. Без да е възможно тези парчета след това да бъдат събрани. Те просто се разпиляват из пространството. Донякъде отблъскващо, но едновременно с това – носещо известна красота и грациозност, ухаеща на музикално произведение, което сякаш няма край.

Всяко действие отразява случващото се в съзнанието на героите. Всяка сцена е отражение. Нищо не идва върху празно пространство. Психологическата рамка на романите е запълнена с лудост.

– Ще действам задкулисно.

– Никога не си го правил. Егоистично ли разсъждавам?

– Това е без значение.

– Точно така. Тук е приятно и спокойно. Предполагам, че го усещаш ясно, особено на фона на всичко, което си преживял. Мисля, че можеш да го оцениш. – Той мълчаливо кимна, а тя добави: – Не искам да изгубя всичко.

– Няма да го изгубим.

Мракът се спусна неочаквано. На югоизток, съвсем ниско над хоризонта, изгря Юпитер. Станаха и бавно тръгнаха към къщата. Зад гърба им изплува разкошната луна. Навътре в морето, оттатък вълнолома, рибки примамки скачаха над вълните с надеждата да отърват живота си.

„Червения дракон“

  1. „Кървав спомен“ и „Мъртвешки сън“ – Грег Айлс

Обожавам научно издържани романи. Всичко да бъде изпипано. Всеки детайл – проверен. От малка чета криминални романи и винаги… абсолютно винаги – когато срещам интересен факт, проверявам дали действително е реален и дали би могъл да бъде използван в описаната сцена.

Грег Айлс очевидно прави същото, защото всяка подробност в неговите романи е изградена с достоверни източници. Неговите произведения не влизат просто в жанра „криминални“. Те обхващат една много по-обширна перспектива, започваща от дълбоко драматичните скрити и подсъзнателни страхове и емоции, и завършваща с изблици, водещи след себе си – лудост, паранои, жестоки престъпления с ужасяващи мотиви и още по-ужасяващи начини на изпълнение.

Психологичната нишка държи здраво целият сюжет. 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s